Når jeg og min familie flyttede til Danmark i 2005 var SKYR det vi savnede allremest af islandsk mad. Heldigt nok begyndte Thise majeri i 2006 at producere økologiskt SKYR og i dag er det en meget populær madvare i Danmark. Der findes nu flere foskellige produkter SKYR fra flere forskellige danske majerier. De fleste laver det som en økologisk produkt.
SKYR er en 1000 år gammel produkt. De historiske rødder går tilbage til den tid hvor vikingerne bosatte sig på den fjernliggende ø Island. Produkten har overlevet i mange år og har en kultstatus på Island, er et nutidigt nationalklenodie. SKYR er lavet af skummet mælk hvor man har presset alt vallen ud (mysa på islandsk) så tilbage er der en tykk mælkepudding der indeholder meget protein op til 12 % pr 100 g, meget lidt kulhydrater 3 % og næsten ingen fedt 0,5 %. Vallen, den sure lyse saft der skiller sig fra mælken i proceduren, kan man godt drikke. På Island kan man købe den på kartoner som mælk. Den smager lidt som hvidvin og er et meget populært produkt i Island. Man blander det gerne sammen med frugtjuice eller bruger det til madlavning fx i fiskesuppe i stedet for hvidvin. Valle er en sund drik fuld af vitaminer.
I dag findes SKYR i mange forskellige udgaver, med forskellige smag, som drikkeprodukt eller naturel. |
SKYR er også perfekt til en god fransk chokoladekage i stedet for pisket fløde. Så plejer jeg at røre det op med lidt vanilje og sukker eller vaniljesukker. Den syrlige smag falder godt til med smagen af den søde chokoladekage.
Skyr findes også med forskellge smag og i en postionstørrelse der passer godt i madpakken. |
SKYR bruger man på Island til at lave smoothies af og retten har fået navnet BOOZT på Island. Vi venter på at få købt en god blender så vi kan lave det her hjemme. En BOOZT består sammen af skyr, frugt, frugtjuice og isterninger. Den bliver blandet indtil den er flydende og uden klumper så den kan nydes som en iskold sundhedsdrikk, fuld af protein og vitaminer. På Island findes der mange BOOZT barer eller steder hvor man kan købe dem frisklavet.
SKYR BOOZT |
Her kan I se mange opskrifter af forskellige BOOZT. Jeg glæder mig til at høre hvordan det smages hvis nogle af jer bliver modige og prøver. Opskrifterne er alle på Islandsk men jeg tror ikke I får det svært med at finde ud af hvad der skal i hver og en opskrift. Så må I gerne spørge mig om hjælp :-)
Islandske SKYR opskrifter!
Jeg vil i fremtiden lægge flere SKYR oprskrifter ind på bloggen.
No comments:
Post a Comment